Testis Kanseri Nedir?
Testisler, penisin hemen altında bulunan ve skrotum denilen deri ile kaplı yumurta şeklinde bir çift organdır. Bu organın temel görevi sperm ve testosteron üretmektir. Testis kanseri (Testiküler kanser) testislerde görülen bir kanserdir. Testis kanseri en sık erişkin erkeklerde görülmektedir. Genellikle nadir rastlanan bir kanser türüdür.
Testislerin görevleri arasında üreme için semen üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak yer alır. Testis kanseri her ne kadar nadir görülse de 35 yaşın altındaki erkeklerde en sık görülen organ kanserlerinden biri olarak bilinmektedir.
Testis kanseri olan bir erkekte aile öyküsü son derece önemlidir. Ailede baba veya kardeşte daha önce kanser öyküsü görülmüşse daha dikkat edilmesi ve her sene gerekli testlerin ihmal edilmeden yaptırılması gerekir.
Çoğu testis kanseri cerrahi ve kemoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Genel olarak iyileşme oranları son derece yüksektir. Testis kanserleri genellikle sperm üretiminde kullanılan ve “germ hücreleri” adı verilen hücrelerden meydana oluşur. Testis torbası içinde yer alan, sağ ve sol olmak üzere iki parçadan oluşan testisler aynı zamanda, erkeklik hormonu olan testosteronu da üretir. Ayrıca erkek üreme sisteminin en önemli parçalarından biridir. Bu yazımızda, testis kanseri hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Testis kanserinin birçok belirtisi vardır. Bulgu testislerde ağrısız bir kitledir. Çoğu testis kanseri ağrıya neden olmaz. Bununla birlikte bazı hastalar ağrı hissedebilir. Herhangi bir testis sertliği durumunda en kısa süre içerisinde bir alanında uzman bir doktora başvurmanız tavsiye edilir. Testis kanserinin diğer belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
- Memelerde büyüme ve ağrı
- Sırt ağrısı
- Boyun ağrısı veya kitle
- İstemsiz zayıflama ve halsizlik
Testis kanserinin kesin nedeni bilinmez ancak bazı faktörler testis kanseri ile ilişkilidir.
Risk faktörleri ise aşağıdaki gibidir:
1. Kriptooşidizm (İnmemiş Testis)
Doğuştan gelen yapısal bir bozukluk olan inmemiş testis, kişi de testis kanseri görülme oranını 4 ila 8 kat oranında artırmaktadır.
2. Testis Kanseri Öyküsü
Daha önceden testis kanseri geçirmiş kişilerde ikinci bir testis kanseri geçirme olasılığı böyle son derece yüksektir.
3. Genetik Faktörler
Ailesinde Kleinefelter Sendromlu biri olan kişiler ile Down sendromu, androjen duyarsızlık sendromu gibi kimi genetik hastalıklarda testis kanseri riskini artırmaktadır.
4. Yaş
Çoğu kanser, ergenlikten sonra ve 40 yaşından genç erkeklerde görülmektedir. Bunun yanı sıra 50 ila 60 yaş arasındaki ikinci bir erkek grubu da testis kanseri riski altındadır.
5. Esrar Kullanımı
Esrar kullanımının testis kanseri görülme sıklığını artırdığı tespit edilmiştir.
6. Aile Öyküsü
Birinci derece akrabalarında testis kanseri görülen kişilerin bu kansere yakalanma oranı çok daha yüksektir.
7. Erken Teşhis
Testis kanseri için herhangi bir tarama yöntemi geliştirilmemiştir. Genelde kişilerin belirli aralıklarla kendi kendilerine yapacakları muayenelerde testislerinde kitle fark etmeleri durumunda hekime başvurmaları son derece önemlidir.
Genel olarak testislerin bir ya da ikisinde de ağrısız bir şekilde gelişen şişlik ve kitleler en yaygın görülen belirtilerin başında yer alır. Şişlik başta olmak üzere kanser belirtilerinin tamamının farklı etkenlerden kaynaklanabileceğini bilmeniz gerekir.
Testis kanserinin metastaz yaptığı durumlarda ise farklı belirtiler de görülebilmektedir. Lenf bezleri, akciğer ve karaciğer bu kanserin en yaygın yayılım alanlarından bazılarını oluşturmaktadır. Kanserli hücreler lenf bezlerine yayılım gösterdiğinde ise genel olarak bel bölgesinde ağrı hissedilir. Akciğer metastazlarında ise öksürük, öksürürken kan görülmesi, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler görülmektedir. Karaciğer metastazının en çok görülen belirtisi ise karın ağrısıdır. Bunun yanı sıra testis kanseri nadir de olsa beyne metastaz yapabilir. Bu durumda ise hastalarda oldukça şiddetli baş ağrıları görülmesi muhtemeldir.
Testis Kanseri Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Testis kanseri olduğu düşünülen testis kitlelerinde tanının kesinleşmesi için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
1. Skrotal Ultrason
Testiste ele gelen kitlenin testisin kendisinden mi veya çevre dokularından mı kaynaklandığını öğrenmek için kullanılan görüntüleme yöntemi olarak tanımlanmaktadır.
2. Kan Testi
Yüksek düzeyde testis kanseri tümör belirteçleri için yapılan değerlendirmede bu belirteçlerin yükseltilmiş seviyeleri testis kanserini güçlü bir şekilde tespit eder niteliktedir. Testis kanseri tümör belirteçleri de şu şekildedir:
- Alfa-fetoprotein (AFP)
- Beta insan koryonik gonadotropin (hCG)
- Laktat dehidrojenaz (LDH)
Bununla birlikte, bu belirteçler mevcut olmadığında, kanserin göz ardı edilemeyeceğini de bilmeniz son derece önemlidir.
3. Bilgisayarlı Tomografi
Testis kanserinin tespit edildiği durumlarda kanserin çevre ve uzak dokulara yayılıp yayılmadığını kontrol etmek amaçlı kullanılan görüntüleme yöntemidir. Muayene yapılması ve tetkikler sonucunda testis kanseri şüphesinin oluşması durumunda tanının kesinleştirilebilmesi için testisin çıkartılması gerekir.
Testis Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Testis kanserinin hem tanı hem de tedavisi, testisin inguinal orşiektomi denilen, kasık üzerinden yapılacak cerrahi operasyonla çıkarılmasını gerektiren bir süreçtir. Bununla birlikte testis kanseri tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
1. Cerrahi Tedavi
İleri veya yüksek riskli kanser evresindeki erkeklerde, retroperitoneal lenf nodülü diseksiyonu (abdominal lenf nodlarını çıkarmak için cerrahi bir prosedür) önerilebilir.
2. Kemoterapi
Testis dışına yayılmış kanserli hücreleri tedavi etmek için kemoterapi ilaçları uygulanması gerekebilir. Bunun yanı sıra, bazı hastalarda ameliyat sonrası ek tedavi olarak da kemoterapi uygulanması gerekli görülebilir.
3. Radyasyon Tedavisi
Bazı testis kanserli hastalarda radyoterapi kemoterapi veya cerrahi operasyonların beraberinde kullanılabilecek bir tedavi yöntemi olarak radyasyon tedavisi önerilebilir. Ayrıca, metastazları bulunan veya cerrahi için uygun olmayan bazı hastalar için de radyoterapi kemoterapi ile kullanılabilmektedir.
Testis kanserinin tedavisi kanserli hücrelerin yayılım alanına, kanserin çeşidine ve hastaların genel sağlık durumuna göre değişebilen bir süreçtir. Özellikle erken evrede teşhis edilen kanserin temel tedavi yöntemi ameliyat olmalıdır.
Erken evrede tanısı konan testis kanseri tedavisi için testislerin alınması için radikal inguinal orşiektomi ameliyatı yapılır. Bununla birlikte kanserli hücrelerin yalnızca testis içinde bulunması ve yayılım göstermemesi bu ameliyatta başarı olasılığını artırır.
Yalnızca tek testisin alınmasını içeren operasyonlar hastalarda herhangi bir komplikasyona neden olmamaktadır. Bazı hastalar tek testisin alınmasından sonra infertilite ya da ereksiyon problemleri yaşayacağını düşünebilir ancak bu durum söz konusu değildir. Bunun yanı sıra her iki testisin birden alınmasının infertilite sebep olabileceği de unutulmamalıdır.
Kanserli hücrelerin lenf nodlarına da yayılması durumunda lenf bezleri ameliyat ile alınabilir. Bunun için karından kesi açılır ve bu ameliyat sonrasında da erkeklerde ereksiyon problemleri görülmez. Cerrahi yöntemlere ek olarak başta seminoma türü testis kanseri olmak üzere hastalara radyoterapi ve kemoterapi de uygulanabilmektedir.